DIG Jazz: Åke Hasselgårdstipendiat 2018

Felisia Westberg

Åke Hasselgårdstipendiat 2018:


Åke ”Stan” Hasselgård var uppvuxen i Bollnäs och till minne av honom instiftade Bollnäs kommun år 2000 ett stipendium att årligen utdelas till någon ung lovande musiker. Från början med bollnäsanknytning eller någon från någon närliggande ort. I år har det töjt litet på gränsen och omfattat någon från hela Gävleborgs län. Det är nittonde året i följd som detta pris, i år på 22.000:- tusen kronor utdelas.

Året stipendium tillfaller en ung och mycket lovande basist från Gävle, nämligen Felisia Westberg. Motiveringen från juryn är följande. ”Som den multibegåvade jazzmusiker Felisia är, står hon främst som basist för ryggraden i många konstellationer inom flera olika genrer. Hon sjunger och komponerar med samma naturliga entusiasm och ser sin framtid i branschen även som producent av sin egen musik. Hennes driv och musikaliska energi imponerar och inspirerar.”

Förutom drivet basspel sjunger hon, både textat och ordlöst med innerlig känsla samt komponerar för sin grupp FW 5, som hon hade med sig vid prisutdelningstillfället den 30 september. Musiken som bjöds från gruppen innehöll finstämd lyrik i fusion av andra musikformer likaväl som ren dagsfärsk jazz som svängde fint med Felisia själv i flyhänt basspel i solon likaväl som stadigt beat i ensemblespelet samt med sång. Och givetvis bestod all musik som spelades, signerade som hennes verk.  Fint mjukt melodiöst framträdande av en värdig mottagare av stipendiet.

Text och foto: Thord Ehnberg

 

Källa: http://www.digjazz.se/Artiklar.AkeHasselgard.html